Fanfara Centrului Cultural Mioveni

Data: .

fanfara

English-version

Fanfara Centrului Cultural

 

 Desfăşurarea acestei activităţi are un rol determinat în educarea, orientarea şi formarea tinerilor generaţii (valabil numai pentru cei care au aptitudini muzicale, ritm, auz muzical, memorie muzicală). Etapele parcurse de un elev pentru a devenii instrumentist sunt: Prima problemă importantă este testarea tinerilor dornici să înveţe un instrument de suflat (în general elevi de gimnaziu şi liceenii).

Descrierea instrumentului pe care fiecare tânăr şi-l alege (istoricul instrumentului respectiv, întinderea şi timbrul instrumentului). Iniţierea (primele lecţii cu care se începe activitatea de învăţare), etapa în care profesorul cântă în faţa elevului câteva fragmente din diferite piese muzicale cunoscute, acest exemplu practic jucând un rol foarte important pentru hotărârea şi ambiţionarea studentului.

Elevii sunt învăţaţi să cânte numai după partituri (notele explicate detaliat de către profesor începând cu nota întreagă până la detalii fine la momentul în care elevul este capabil să le priceapă) şi nu altfel, în acelaşi timp profesorul se ocupă şi de partea teoretică, parte care ţine de alfabet muzical (game, studii tehnice, detalii teoretice).

Instrumentele de suflat din alamă sau cele cu ance prezintă un grad foarte ridicat de dificultate. Pentru un student este foarte dificil la început, acesta fiind şi motivul pentru care mulţi elevi renunţă după o anumită perioadă de timp, iar pentru profesor este dureros ca după un timp în care elevul depune efort cot la cot cu profesorul pentru a progresa, elevul să renunţe deoarece nu găseşte puterea de a continua, iar singura lui scuză este aceea că “e greu domn profesor”.

Un elev care este dornic să înveţe un instrument ajunge la o minimă performanţă după aproximativ 2,3 ani de studiu intens. În acel moment poate să cânte într-o formaţie de profesionişti ca începător.  Pe lângă fanfară, la iniţiativa mea (M. Iliuţă) am înfiinţat şi un curs de canto popular, curs frecventat de tineri iubitori de folclor, atent selectaţi în funcţie de calităţile lor.

 

Profesor Marin Iliuţă

 

 

 

Sondaj de opinie

Ce asteptari aveti de la Centrul Cultural pentru 2021?
 

Ziarul "Miovenii"

ziarmiovenii Descopera ultimele noutati publicate in ziarul Miovenii.

deschide

Ziarul "Ghidul Cetateanului"

ghidcetateanlogo Ultimul numar al ziarului "Ghidul Cetateanul".

deschide