Cula Racovița - Profesor Constantin I. Năstase

Data: .

(2 voturi, media 5.00 din 5)
Cula Racovița 
Profesor Constantin I. Năstase
 
  
 
 
Numele ”kule” este de origine turcească și se traduce prin casă înaltă, fortăreață.Pe malul stâng al râului Argeșel, nu departe de podul care leagă fosta comună Racovița de satul Valea Stânii se află cula polcovnicului (colonel) Nicolae Racoviceanu.
 
Informațiile referitoare la momentul edificării culei sunt contradictorii.
 
O inscripție datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, incizată pe o placă fixată pe peretele sudic, conseamnă că a fost zidită în anul 1806 septembrie 12, în curtea lui Nicolae Racoviceanu, arsă în anul 1877, decembrie 13, renovată în anul 1878, iunie 15, pe 2 nivele, de Grigore Racoviceanu.
 
În noaptea de 19 septembrie 1811, Nicolae Racoviceanu a fost ucis de 9 hoți, în casa sa din Racovița. Cula a servit ca refugiu și aparare a acestui boier și familiei sale.
 
În culă locuia numai în caz de de pericol.
 
În anul 1970 a fost renovată după planurile inițiale - deci pe trei nivele.
 
Cula Racovița a fost martor neclintit al multor evenimente și a înfruntat cu vitejie rigorile vremii.
 
 
 
Actualmente Cula, adăpostește Muzeul Etnografic cu secțiile: port popular, îndeletniciri, numismatică religioasă, obiecte de artă, mărturii religioase, ceramică, arme, artă populară, unelte de tâmplărie, dogărie.
 
Muzeul deține un fond de 1200 exponate, din mai toate regiunile istorice din țară, realizare de excepție a profesorului Constantin I. Năstase și a fiului său Constantin C. Năstase, care au inaugurat acest muzeu în anul 1970 într-o latură a căminului Cultural din Racovița.
 
Clădirea și obiectele pe care le adăpostește, degajă un aer de taină, mister și respect față de tradițiile și obiceiurile locuitorilor acestor meleaguri.
 
Cula Racovița - Profesor Constantin I. Năstase

Sondaj de opinie

Ce asteptari aveti de la Centrul Cultural pentru 2021?
 

Ziarul "Miovenii"

ziarmiovenii Descopera ultimele noutati publicate in ziarul Miovenii.

deschide

Ziarul "Ghidul Cetateanului"

ghidcetateanlogo Ultimul numar al ziarului "Ghidul Cetateanul".

deschide